WORKSHOPS
WORKSHOP
MENTALE GEZONDHEID
Bij Stichting ‘Door het Geluid’ faciliteren we workshops op maat over mentale gezondheid te geven in het onderwijs, studie-, studenten- & sportverenigingen en alle andere plekken waar studenten samenkomen. De workshops richten zich op de volgende drie pijlers:
(H)erkennen van risicosignalen
Door het bespreken van casuïstiek uit het studentenleven willen we bewustzijn creëren en erkenning stimuleren. Daarnaast leggen we de nadruk op het herkennen en erkennen van risicosignalen, zodat studenten beter in staat zijn om tijdig hulp te zoeken of hun medestudenten te ondersteunen.
Handelingsperspectief bieden
Onze workshops bieden daarnaast concrete tools aan studenten om zowel hun eigen mentale welzijn als dat van anderen te bevorderen. Dit omvat bijvoorbeeld strategieën om met druk om te gaan en juiste voorbeeldvragen om medestudenten beter te begrijpen.
Hulpbronnen en ondersteuning vinden
We constateren dat het vinden van de juiste hulpbronnen voor studenten uitdagend kan zijn. Daarom bieden we in de workshop een overzicht van verschillende instanties, zowel nationaal als lokaal. We geven heldere informatie over het beschikbare hulpaanbod en hoe studenten dit kunnen bereiken, zodat de drempel verlaagd wordt en iedereen toegang heeft tot de benodigde ondersteuning.
In iedere workshop behandelen we twee verschillende onderwerpen die aansluiten bij de behoeften van studenten binnen jouw organisatie.
De onderwerpen die wij aanbieden zijn zorgvuldig geselecteerd op basis van wat studenten zelf aangeven als hun grootste uitdagingen. Zo kun je kiezen uit:
Je zit midden in je studie en voelt de druk als een zware deken op je schouders. Elke dag staar je naar bergen aan werk en pieker je over de toekomst. Je wil je diploma halen, maar je weet niet goed hoe. Je vergelijkt jezelf constant met anderen die alles “op orde” lijken te hebben, terwijl jij achterloopt. Dat ogenschijnlijk perfecte beeld dat sociale media van anderen schetst, maakt je onzeker over je eigen keuzes. En ondertussen wil je ook nog gewoon genieten van je studententijd. Al die dingen samen zorgen voor prestatiedruk: de constante drang om beter, sneller en perfect te zijn. Je voelt je opgejaagd, alsof je altijd meer moet doen, maar eigenlijk nooit genoeg doet.
Bij dit onderwerp onderzoeken we waar prestatiedruk vandaan komt en leren we hoe je er beter mee kunt omgaan. Samen ontdekken we manieren om elkaar te steunen en om gezonde verwachtingen voor jezelf te stellen.
Je omgeving denkt dat je studeert, maar in werkelijkheid ben je al lange tijd gestopt met je opleiding. Niemand mag erachter komen, vooral je ouders niet. Je bent bang je omgeving teleur te stellen en niet aan hun verwachtingen te voldoen. Je bent verstrikt in een web van leugens en lijdt een dubbelleven. Dit fenomeen, de 'schijnstudent', krijgt steeds meer aandacht. De druk om het perfecte leventje te leiden voor de buitenwereld is hoog en in het studentenleven is weinig tot geen ruimte voor tegenslag.
Bij dit onderwerp bespreken we wat het fenomeen inhoud, wat te doen met vermoedens in je omgeving en hoe je zelf mogelijk uit een web van leugens bevrijd zou kunnen worden.
De studententijd is voor veel mensen het moment waarop ze zelf bepalen wat en wanneer ze eten. Deze vrijheid kan soms gepaard gaan met een ongezonde relatie tot voeding die resulteert in een eetstoornis. Dat kan zich op verschillende manieren uiten: van overeten tot te weinig eten, braken of extreem veel sporten. Omdat veel mensen zich schamen, blijven eetstoornissen vaak onzichtbaar. Het is daardoor lastig om het gesprek aan te gaan of hulp te zoeken.
Bij dit onderwerp kijken we naar hoe een ongezonde relatie met eten ontstaat, hoe je het taboe rond eetstoornissen doorbreekt en hoe je (professionele) hulp kunt vinden.
Veel studenten worstelen in stilte met gevoelens van depressie en angst. Ze voelen zich uitgeput, mentaal en emotioneel op, en soms lijkt het leven zelfs te zwaar om te dragen. De druk van studie, sociale verwachtingen en persoonlijke onzekerheden kan voelen als een ondraaglijk gewicht. Het verlangen naar verandering is groot—maar vaak is het moeilijk te weten waar je moet beginnen. In deze workshop gaan we samen op zoek naar de oorzaken van deze sombere gevoelens, hoe ze zich uiten en wat je kunt doen om ermee om te gaan.
We kijken ook naar de rol van vrienden, familie en hoe externe hulp je kan ondersteunen om weer grip te krijgen op je leven. Want je hoeft dit niet alleen te doen.
Geldzorgen zijn voor veel studenten een bekend probleem, zeker met de hoge kosten van vandaag de dag. Als je geluk hebt, blijft er na huur, collegegeld en boodschappen misschien nog net genoeg over voor iets leuks. Deze financiële zorgen kunnen zwaar drukken op je welzijn en je dagelijks leven. In deze workshop leer je handige strategieën om grip te houden op je financiën. Samen kijken we naar manieren om stress te verminderen en hoe je overzicht kunt krijgen over je uitgaven, zonder dat het ten koste gaat van je sociale leven.
Als student kom je in een nieuwe fase van je leven, waar je veel nieuwe dingen ontdekt. Het is niet gek als je in je studententijd te maken krijgt met alcohol, tabak of andere middelen – of er misschien wel nieuwsgierig naar bent. Maar het kan best lastig zijn om te beoordelen wanneer het gebruik van deze middelen een probleem vormt. Het is dan ook belangrijk dat we hier ons bewust van zijn en leren om onze grenzen aan te geven.In deze workshop onderzoeken we wat er gebeurt als middelengebruik steeds meer de norm lijkt te worden, hoe groepsdruk op feestjes invloed heeft, en hoe het soms lastig is om je grenzen aan te geven.
We gaan ook in op hoe we samen verantwoordelijkheid kunnen nemen om controle te houden en het belang van open gesprekken over alcohol- en drugsgebruik. We laten zien dat krachtig is om gewoon ‘nee’ te zeggen.
Veel studenten krijgen in hun studententijd te maken met het verlies van een dierbare. Je leven lijkt op zo’n moment even stil te staan, terwijl alles om je heen doorgaat. Tijdens het rouwproces verwerken studenten geleidelijk de pijn van het verlies. Ze nemen afscheid en accepteren langzamerhand de definitieve afwezigheid van de geliefde persoon. De student heeft hierbij vaak behoefte aan het vertellen van zijn of haar verhaal. Uitwisseling van ervaringen en het verwoorden van eigen gevoelens van verdriet en onmacht staan hierbij centraal.
Bij dit onderwerp bespreken we hoe je woorden kunt geven aan rouw, hoe je hierover het gesprek met een medestudent kunt aangaan en hoe je je leven weer op kunt pakken na een periode van rouw.
Eenzaamheid is een veelvoorkomend probleem onder studenten. Dat is niet zo vreemd aangezien de overstap van de middelbare school naar het studentenleven allesbehalve eenvoudig is. Je plek vinden in een nieuwe studie, een nieuwe stad en een nieuwe mensen kan nogal overweldigend zijn. Studenten raken kunnen verstrikt raken in een vicieuze cirkel: ze voelen zich eenzaam, durven er niet over te praten en raken daardoor nog verder geïsoleerd.
Bij dit onderwerp kijken we wat eenzaamheid precies inhoudt, welke vormen het kan aannemen en hoe je het kunt herkennen. Daarnaast bespreken we manieren om die eenzame gevoelens aan te pakken en hoe je de juiste hulp kunt inschakelen.
Interesse in een van de bovenstaande workshops? Neem dan contact met ons op middels de onderstaande knop! Naast onze reguliere workshop bieden wij ook een aantal andere mogelijkheden aan, zoals de suïcidepreventie-workshop, een workshop voor onderwijsprofessionals of het inhuren van onze studenten als panellid, spreker of dagvoorzitter. Meer weten? Scroll naar beneden.
CONTACT OPNEMENOnderwijsprofessional
In onze workshops voor onderwijsprofessionals helpen we hen om risicosignalen bij studenten te herkennen en te weten hoe ze hen kunnen doorverwijzen naar passende hulp. Docenten, studieadviseurs en begeleiders spelen een grote rol in het leven van studenten; zij zijn vaak de eersten die merken als een student onder druk staat. Toch kan het lastig zijn om signalen van stress of andere mentale problemen tijdig te herkennen zonder de juiste kennis.
Onze workshops worden gegeven door studenten zelf, die vanuit hun eigen ervaringen vertellen wat werkt voor hun leeftijdsgenoten. Zij kunnen onderwijsprofessionals beter inzicht geven in de uitdagingen van het studentenleven en hoe deze kunnen worden herkend. Daarbij is er volop ruimte voor vragen, zodat de professionals direct van de studenten kunnen horen wat belangrijk is en waar ze in de praktijk mee te maken hebben. Zo zorgen we samen voor een ondersteunende omgeving waarin mentale gezondheid bespreekbaar is en hulp tijdig beschikbaar is.
SUÏCIDEPREVENTIE
Suïcide is doodsoorzaak #1 onder jongeren, een verontrustende statistiek die onderstreept hoe belangrijk het is om bewustzijn en kennis over suïcidepreventie onder studenten te vergroten. Om studenten beter voor te bereiden op het herkennen van en omgaan met suïcidale gedachten en gedrag, hebben wij, in samenwerking met 113 Zelfmoordpreventie, een speciale workshop ontwikkeld. Onze 113-ambassadeurs, die speciaal zijn opgeleid door 113 Zelfmoordpreventie, geven deze workshops. Zij brengen hun expertise en ervaring mee om een veilige en ondersteunende leeromgeving te creëren.
Deze workshop heeft drie hoofddoelen:
1. Studenten praktische vaardigheden bieden om signalen van suïcidaliteit in hun omgeving te herkennen.
2. Studenten leren hoe ze op een respectvolle en effectieve manier het gesprek over suïcide kunnen aangaan, inclusief het stellen van de juiste vragen.
3. Studenten vertrouwd maken met de beschikbare hulpbronnen voor suïcidepreventie: welke hulpinstanties er zijn, wat zij doen, en hoe je ze kunt bereiken.
SPREKER,
PANELLID OF
DAGVOORZITTER
Als onderdeel van onze inzet voor het bevorderen van mentale gezondheid onder studenten, bieden wij de mogelijkheid om ons te boeken als spreker, dagvoorzitter of panellid. Het hele jaar door spreken wij met veel studenten over mentale gezondheid en we delen deze boodschap graag met heel Nederland. Wij vinden het essentieel dat er op verschillende plekken aandacht wordt besteed aan de mentale gezondheid van studenten – of dat nu op school, tijdens hun vrije tijd, op het werk, of thuis is.
Door ons te boeken voor uw evenement, kunnen wij ons geluid laten klinken op steeds meer locaties en bijdragen aan een breder bewustzijn en begrip. Onze studenten zijn ervaren in het communiceren over mentale gezondheid en brengen hun kennis en inzichten op een inspirerende en toegankelijke manier over. Of het nu gaat om een lezing, een paneldiscussie of een conferentie, wij helpen graag om gesprekken over mentale gezondheid te faciliteren en te verdiepen!
Wat onze opdrachtgevers zeggen
over de workshops
WE BREKEN
DOOR HET GELUID
Interesse in een workshop of gastspreker? Wil je meer weten over onze campagnes en/of hoe wij jou kunnen helpen? Of wil jij zelf bijdragen aan het verspreiden van de missie van 'Door het Geluid'? Neem dan contact met ons op!
CONTACT OPNEMEN